Finomságok egészségesen

Citromos négerkocka

2015.10.31 16:24

Kiskorom kedvenc sütije volt nagyon szerettem mikor anyukám ezt készítette vasárnapra, alig vártuk, hogy megkapjuk az edényt amiből ki lehetett nyalogatni a krémet. A minap mikor nosztalgikus hangulatomban újra eszembe jutott, gondoltam elkészítem a születésnapomra, de nem a hagyományos módon, hanem kicsit másképpen. Nem bántam meg, nagyon jó volt az összhang a citrom a baracklekvár és a csokis íz között. Többen kértétek a receptet, kis késéssel de megszületett. Kellemes időtöltést hozzá!


Hozzávalók:

Tészta: 

  • 20dkg barnacukor
  • 5 db tojás sárgája
  • 5dkg vaj
  • 2dkg holland kakaópor 
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg teljeskiörlésű liszt
  • 2 dl tej

Kenéshez: 3 evőkanál sárgabarck lekvár

Habhoz: 

  •  3 tojásfehérje
  • 1 citom leve
  • 15 dkg cukor

Csokimáz:

  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál sötét kakaópor
  • 15 dkg vaj

Először a tésztát készítjük el, Habosra keverjük a cukrot, tojás sárgáját és vajat, majd hozzá adjuk a többi hozzávalót. Sütőpapirral kibélelt formába tesszük és előmelegített sütőben 150 fokon sütjük kb 20 percig. 

Ha kihült megkenjük a baracklekvárral. Felverjük a tojáfehérjét gőz felett, és rákenjük a lapra. Amíg elkészül a csoki máz be tesszük a hütőbe. 

A mázat megfőzzük. A tejbe beletesszük a cukrot és jól felfőzzük míg elolvad a cukor ezután bele tesszük a kakóport és sűrűre fözzük, ha kész még melegen bele tesszük a vajat és simára keverjük kicsit hűtjük és ráöntjük a fehérje tetejére. Ezután jól lehűtjük és szeleteljük. Másnap a legfinomabb mikor jól összeértek az ízek, persze ha addig kibírjátok :)

Jó étvágyat!