Finomságok egészségesen

Hús azaz növényihús

2015.09.18 12:03

Már írtam, hogy sokféle étrendet kipróbáltam, de nekem a változatos néha kis hús, néha kis növényi, néha nyers, néha főtt étkezés az ami bevált. Minden tiszteletem a vegánoknak, a vegetáriánusoknak és a húsevőknek is. De én maradok a jól bevált változatos étrendnél. Lehetne ragozni mi az előny, mi a hátrány, de azt vallom, hogy semmiről sem kell lemondani, ha ésszel és mértékkel válogatott alapanyagokból vásárolt vagy termesztett hozzávalókkal készítjük el az ételeinket. A szélsőségek sosem jók semmiben. 

A vegánok azt vallják, hogy a húst nem eszik, mert megölik az élőlényt, igazuk van! - azért halkan kérdezhetném, hogy a növény nem élőlény őt nem ölik meg? Nekik is van érzésük, mint akármilyen más élőnek ez már bizonyított... de itt akkor inkább álljunk is meg. Ez csak egy gondolatébresztő kérdés volt. És egyetértek a mértéktelen és kegyetlen állatiöldökléssel nem teszünk jót senkinek, ez csak a nagyok" játéka és a "pénzipar" hataloméhes mértéktelensége akik teszik tönkre a földünket vele együtt az embereket is. Én ha tehetem csak és kizárólag házinevelésű húsokat igyekszem vásárolni. Ha ismeritek az igazi Magyarság szokásait, akkor azt is tudjátok, hogy a disznóvágásnak és állattartásnak milyen fontos szerepe volt a magyarok életében, ezt nagyon érdemes lenne megtanulni és újra alkalmazni az életünkben! Erről rengeteg videoanyagot találsz a youtube-on Molnár V.József előadásaiban, megtanulhatod az igazi magyar szokásokat, térrendezést, életet, hagyományt, felfogást, szertetet... 

Nagyon sok jó ételt lehet elkészíteni növényi hozzávalókból is ízletesen. Ma ezt szeretném bemutatni neked, hogyan készül a búzahús. Rengeteg felhasználási módja van, amivel pótolhatod a húst és rengeteg fehérjét is vihetsz be a szervezetedbe.

 

Hozzávalók:

- 250g búzasikér (bioboltokban kapható 500g kb 600ft volt)

- 2 evőkanál só (ez a főzés során kifől)

- zöldfűszerek izlés szerint 

- fokhagymapor

- kb 4 dl langyos víz

A hozzávalókat összekeverjük és a vizet lassan adagoljuk a szárazanyaghoz és folyamatosan dolgozzuk össze. Készíthetjük dagasztógépben is, ha valaki azt szereti. Amikor kész egy gumiszerű masszát kapunk, ezt a masszát már előzőleg fel tett forrásban lévő vízbe tesszük. Ha szükséges ízesíthetjük a vízet vegyszermentes húsleveskockával vagy fűszerekkel. Akár sajátkészítésű tökleveslével. 15 percig főzzük fedő nélkül. Majd kiszedjük a masszát a vízből felszeleteljük, mint ha húst szeletelnénk és újra vissza tesszük a vízbe 10percre. Ezután kiszedjük kinyomkodjuk kicsit a vizet egy szűrő segítségével és mehet is a hűtőbe, fagyasztóba vagy feldolgozásba. Én most zöldségleves készítettem belőle, igazán izletes isteni finom leves lett belőle a búzahús pedig olyan, mint a csirkemell. Próbáld ki és győzödj meg róla te is. 

Elkészítésének számtalan módja van, készíthetsz belőle giroszt, pörköltet, rántotthúst, sülthúst, de persze ezeknek is megvan a technikájuk késöbb bemutatok neked majd egy két verzíót. 

 

Jó étvágyat!