Finomságok egészségesen

zabkása reggelire

2015.07.27 19:28

A zab a gabonafélék egyik legkiválóbbika: tápláló, vitaminban gazdag, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, sőt számos betegség esetén segít legyőzni a bajt, és persze egészség megőrző szerepe is van.

A zab, pontosabban a belőle készült zabkása, őseink egyik legfontosabb tápláléka volt. Az utóbbi években egyre több dietetikus, táplálkozási szakértő, orvos ismerte fel, hogy bizony egyáltalán nem elhanyagolhatóak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai. Sőt, nemcsak egyszerűen lassan felszívódó, gluténmentes szénhidrátról van szó, hanem igazi szupertáplálékról.
 
A zab az egyik legnagyszerűbb tápláléka az emberiségnek, mert mindenféle tápanyag szükségletünket kielégíti. Igen gazdag B és E-vitaminban. Az ásványi anyagok közül vasat, káliumot, kálciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz nagy mennyiségben.
 
A zabról tudni érdemes, hogy gyorsan teltségérzetet okoz, ezért a diétázóknak, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott. Magas rosttartalma miatt sem terheli meg az emésztő szerveket, sőt kifejezetten ajánlott emésztési problémák esetén, nyugtatja a gyomrot, a beleket.
 
Élénkíti, serkenti az idegrendszer működését, regenerálja az idegeket. Az epesav ellen is bevethetjük, sőt erősen lúgosító hatású is. Mindenféle keringési probléma esetén ideális táplálék, és az érelmeszesedés folyamatát is képes lelassítani.
 
Lassan elégő szénhidrátok és rostok keveréke található a zabban. Mindkettő hatékony energiaforrás, főleg reggeli formájában.
Egy fél bögre zabkása a következőket tartalmazza:
190 kalória
27 gr. szénhidrát
4 gr. rost
5 gr protein
3 gr. zsír (0.5 gr telített)
Napi vasbevitel 10%-a
Ugyanígy ásványi anyagokban is gazdag a zabkása ugyanez a bögre a napi magnéziumbevitel 25, a napi foszforbevitel 30%-át tartalmazza, illetve jelentős mennyiségű szelént, rezet és mangánt.
 
De miért is olyan egészséges igazából zabkása?
A béta-glükóz néven ismert rost a legnyerőbb vegyület az egész ételben. Erről száz meg száz tanulmányt írtak már az USA-ban és rajta kívül is.
 
Tartalmaz a zabkása glutént?
A tiszta zabkása nem tartalmaz glutént, habár a legtöbb zabot olyan gyárakban dolgozzák fel, ahol búzával is foglalkoznak, ebből adódhatnak problémák. Azonban bioboltokban be lehet szerezni direkt gluténmentes zabpelyhet is.
 
Fogyj éhezés nélkül zabkásával!
 
Sokan gondolják azt, hogy a zabkása egy íztelen étel, - ( bevallom én is sokáig ezt gondoltam, míg ki nem próbáltam) - amit az önmagukat sanyargató fogyókúrázók fogyasztanak. Pedig ez nem igaz. Egy nagyon is sokszínű, és ízletes táplálékról van szó, melyet rengeteg módon el lehet készíteni, így elkerülve, hogy unalmassá váljon. Azon kívül, hogy a kiegyensúlyozott diétás étrend kiegészítője lehet, számos pozitív hatása van az egészségünkre nézve is. 
 
Ez a rendkívül egyszerűen elkészíthető étel magas rosttartalmának köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Már pár napos fogyasztás után érezhető jótékony hatása. A zab a gyomorban megduzzad, ezáltal teltségérzetet okoz. A rostok felszívják a zsírokat, és elősegítik a táplálékok előrejutását az emésztőrendszerben. Tehát fogyasztó hatása abban rejlik, hogy elősegíti az emésztést, és eltelíti a gyomrot, sokáig biztosítva a jóllakottság érzését.
 
A zab lesöpri a bélfalakra tapadt, a táplálék megfelelő felszívódását gátló, illetve az emésztési folyamatokat akadályozó salakanyagokat, emellett a rossz koleszterin mértékét is csökkenti szervezetedben.
Aki cukorbetegségben, vagy szívbetegségben szenved, annak azt tanácsolják a dietetikusok, hogy reggelire frissen elkészített zabkását egyen. A zab, a zabcsíra, a zabkása egy speciális rostfajtát tartalmaz, a béta-glukant. Már 1963 óta számos kísérletet végeztek ennek jótékony hatásáról, amelyet a koleszterin szintre gyakorol. Napi egy csésze zabkása elfogyasztása jelentősen, 8-23%-kal alacsonyabb értékre módosítja a teljes koleszterinszintet. Ezzel a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
 
Lássuk a receptet, ahogy én készítem el. 

Hozzávalók:

- 1 csésze zabpehely
- 1 csésze víz
Ezt jól fözzük fel, nem kell sokáig főzni, míg a víz jól beszívódik. Ezután tegyél hozzá friss gyümölcsöt vagy cukormentes lekvárt. 
Én a saját készítésű gyümölcslevemmel is főztem már és van amikor saját cukormentes lekváromat teszem hozzá. De amíg van friss gyümölcs addig kivállóan megy hozzá. Ha étcsokit teszel hozzá, az is nagyon passzol és egy két kocka jó minőségű étcsoki nem hizlat. 
Arra figyeljünk, hogy inkább friss gyümölccsel fogyasszuk, ugyanis az aszalt változatok igen nagy kalóriatartalommal bírnak. Az őszi-téli időszakban a legjobb választás a fahéjas-almás zabkása. 
 
Készíthetsz palacsintát is.
Hozzávalók:
70 g zabpehely
3 tojás
1 csipet só
kókusz tej és szódavíz míg el nem éred a megfelelő sűrűséget
 
+ tehetsz bele ledarált mandulát, mogyorót 
Elkészítés:
A zabpelyhet őröld lisztté vagy használhatsz zablisztet is. Keverd össze a hozzávalókat, majd Turmixold össze és süsd ki.