A chia vagy azték zsálya magja az inkák, mayák és aztékok értékes élelmiszere volt. A Chia szó, azték chian - szóból származtatható, jelentése olajos.
A Chia magja csodaszer, mert a magja:
2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3x több vasat tartalmaz, mint a spenót
Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt.
A chia teljes értékű fehérjeforrás
Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.
Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek. A chia rendkívüli antioxidáns hatású.
Felhasználása:
Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. A chia minden olyan receptben használható, amelyben a lenmag. Az íze kellemes. Könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert az íze nem hangsúlyos és nem változtatja meg azok zamatát. Kiváló szószokhoz, vajhoz, pudinghoz, shake-hez adva. Növeli az ételek tápértékét. Magja darálva sütemények tésztájához is adható. A csíráztatott magok kiválóak salátákhoz, vagy szendvicsbe. Üdítő ital is készíthető belőle , ha a magokat hideg vízbe áztatjuk. A megpirított magokból nagyon finom pép készíthető, amit még forró állapotában kell vízzel felönteni, majd turmixolni. A levelét fűszerként használják.
Forrás: edenkert.hu
Kép forrása: https://www.originalchia.hu/tapanyagtartalom/ |
- segíti az immunrendszer működését
- jótékony hatással van a koleszterinszintre, a magas vérnyomásra, a vérkeringésre és a cukorbetegség egyéb mellékhatásaira
- javítja a látóhártya, valamint az agy-és idegsejtek működését
- javítja a koncentrációs képességet, segíti az olvasási és tanulási készség fejlődését
- a kismamák megfelelő Omega 3 zsírsavellátottsága befolyásolja a méhlepény és a tejmirigyek fejlődését
- a szoptatás során segíti a csecsemő szellemi fejlődését
- semlegesíti a savakat
- fontos szerepet játszik az anyagcsere megfelelő működésében
- jótékony hatással van a cukorbetegség tüneteire
- szépíti a bőrt, a hajat, a körmöket
- megvédik a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától, melyek pl. napozás, stressz, helytelen tálpálkozás vagy környezetszennyezés hatására képződnek
- lassítják az öregedést
- csökkenti az Alzheimer-kór és az izom degeneráció tüneteit
- fontos szerepet játszanak az izmok, a csontok és a bőr regenerálódásában
- az enzimek és a hormonok fontos építőkövei
- belőlük alakulnak ki a test szövetei és segítségükkel maradnak fenn.
- testünk körölbelül 20%-a fehérjéből áll, amit folyamatosan pótolnunk kell, mert raktározódásra, felhalmozásra nem képes.
- az aminosavak a fehérjék építőkövei. Egy részüket a szervezet képes előállítani, míg másokat étkezés útján kell bejuttatni
- segítik az emésztést, feltöltenek tápanyaggal, ezáltal nem eszünk többet, mint amennyire szükségünk van
- a gyomorban felszívja a vizet, ezáltal növeli a teltségérzetet
- segíti a szénhidrátok anyagcseréjét: késlelteti a gyomor kiürülését, valamint gyorsítja a szénhidrátok vérbe történő kibocsátását.
- Az oldható rostok vízzel összekeverve gélszerű anyagot alkotnak és megduzzadnak. Ezáltal pl. mérséklik a vércukorszintet és csökkentik a koleszterinszintet.
- Az oldhatatlan rostok nem áthaladnak az emésztő rendszeren közel eredeti formájában. Hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez, segítik a belek működését és csökkentik a vastagbél rák kialakulásának kockázatát.
Kálcium
- szilárdságot ad a csontoknak, ezáltal képes a csontváz az egész test terhét viselni
- hiánya az anyagcsere felbomlását jelzi
- elősegíti a szív-és izomösszehúzódást, a véralvadást, az emésztést
Magnézium
- testünk összes sejtjében megtalálható
- fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban az enzimek működésében
- szervezetünk nem tudja előállítani, ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy táplálkozásunkkal bejuttassuk a szervezetünkbe
Vas
- nélkülözhetetlen a vörösvértestek képzéséhez
- elősegíti a növekedést
- fokozza a szervezet ellenálló képességét
- hiánya fáradtságot, sápadtságot, vashiányos anémiát eredményez