Kettő recept van ami jól bevált.
I. recept
1 liter lemorzsolt virágot folyóvizzel leöblitünk nagy dunsztosüvegbe tesszük. Héjjastól belekarikázunk egy nagy citromot. 1 kg cukorból és 5 liter vízből szirupot főzünk, ezzel leforrázuk a virágot. Ha kihűlt belekeverünk 2-3 evőkanál sört. 1 napig állnihagyjuk, majd leszűrjük demizsonba töltjük ledugaszoljuk a dugóba kotyogót illesztünk. Ha már nem gyöngyözik, üvegekbe töltjük. Hűvös helyen tároljuk.
II. recept
8-10 friss vagy szárított bodzavirág, 6 liter víz 1kg cukor, 1 citrom leve és héja, 2 evőkanál kristálycukorból karamellizálunk és 3-4 evőkanál vizzel feloldjuk, 100ml borecet.
A cukorból vízből szípupot főzni, majd a virágokra önteni 48 órát állni hagyjuk, 3-4-5 alkalommal megkevergetjük. Majd átszűrjük. Hozzáadnia karamellizált cukrot amit feloldottunk 3-4 evőkanál vizzel, majd alaposan összekeverjük. Végül az ecetet is belekeverjük. Ezután üvegekbe töltjük, parafa dugóval lezárjuk és le is viaszozhatjuk. MAjd hűvös helyen tároljuk.
Kellemes időtöltést!