Finomságok egészségesen

Epres madártej

2014.05.05 14:43

Lassan itt az eperszezon! Ennek örömére kipróbáltam a madártejet friss eperrel. Hmm, nagyon finom még melegen is :)

Egy pár óra hűlés után, már fogyaszthatjuk is. 

A recept nagyon egyszerű:

1liter tej (mandula, rizs,soja)

25 dkg eper

15dkg barnacukor + 5dkg a sárgájához

4 db tojás

1 evőkanál liszt vagy vaniliás puding

1 csomag vaniliás cukor vagy 1 db vanillia rúd

csipet só a fehérjébe

1-2 teáskanál citromlé az eperre

Tálaláshoz eper szeletek és reszelt citromhéj, citromfű

Hajni epres madártejHajni epres madártejHajni epres madártejHajni epres madártejHajni epres madártejHajni epres madártejHajni epres madártejHajni epres madártej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítése:

Az epret tisztítsuk meg és turmixoljuk le, majd tegyük rá a citromlevet, keverjük össze. 

A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét verjük fel a csipet sóval és az 5dkg cukorral.

A tojássárgáját simárakeverjük a cukorral, vaniliával, liszttel, eperpürével és 2-3 dl  tejjel

A maradék tejet feltesszük forrni, de lassú tüzön! Ha elkezdett forrni bele kanalazzuk a felvert fehérjét. Lehet, hogy egyszerre nem fog menni, akkor 2x 3x-ra. Mindkét felét fél -fél percig főzzük, majd szűrőkanál segítségével kiszedjuk és félre tesszük. 

Ezután a forró tejbe beleöntjük óvatosan az epres-tojássárgás masszát és folyamatosan keverjük, majd ha elkezd kicsit sűrűsödni levesszük a tűzről és tálba vagy poharakba töltjük. A tetejére kanalazzuk a kifőtt fehérjéket és hűvős helyre tesszük, majd ha már meghűlt, hűtőszekrényben tovább hűtjük. Ezután tehetjük rá az eperszeleteket, megreszelhetjük friss citromhéjjal és citromlevéllel díszítjük!

Jó étvágyat hozzá!