Lassan itt az eperszezon! Ennek örömére kipróbáltam a madártejet friss eperrel. Hmm, nagyon finom még melegen is :)
Egy pár óra hűlés után, már fogyaszthatjuk is.
A recept nagyon egyszerű:
1liter tej (mandula, rizs,soja)
25 dkg eper
15dkg barnacukor + 5dkg a sárgájához
4 db tojás
1 evőkanál liszt vagy vaniliás puding
1 csomag vaniliás cukor vagy 1 db vanillia rúd
csipet só a fehérjébe
1-2 teáskanál citromlé az eperre
Tálaláshoz eper szeletek és reszelt citromhéj, citromfű
Elkészítése:
Az epret tisztítsuk meg és turmixoljuk le, majd tegyük rá a citromlevet, keverjük össze.
A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét verjük fel a csipet sóval és az 5dkg cukorral.
A tojássárgáját simárakeverjük a cukorral, vaniliával, liszttel, eperpürével és 2-3 dl tejjel
A maradék tejet feltesszük forrni, de lassú tüzön! Ha elkezdett forrni bele kanalazzuk a felvert fehérjét. Lehet, hogy egyszerre nem fog menni, akkor 2x 3x-ra. Mindkét felét fél -fél percig főzzük, majd szűrőkanál segítségével kiszedjuk és félre tesszük.
Ezután a forró tejbe beleöntjük óvatosan az epres-tojássárgás masszát és folyamatosan keverjük, majd ha elkezd kicsit sűrűsödni levesszük a tűzről és tálba vagy poharakba töltjük. A tetejére kanalazzuk a kifőtt fehérjéket és hűvős helyre tesszük, majd ha már meghűlt, hűtőszekrényben tovább hűtjük. Ezután tehetjük rá az eperszeleteket, megreszelhetjük friss citromhéjjal és citromlevéllel díszítjük!