Itt a nyár! Ilyenkor nem maradhat el mindenki kedvence a fagylalt sem.
Cukrászként több mázsányi fagylaltot készítettem, így volt alkalmam bele látni, hogy is készül a fagyi. ...
Ami igaz az igaz... ahhoz, hogy nagy tömegben tudjunk előállítani fagyit, ott ismét szükséges az adalék anyag, a habosító anyag, stabilizátorok, rengeteg cukor, paszták, one gyümölcs... stb... Ezt még a legjobb és legegészségesebb fagyizókban sem fogják neked bevallani, hogy benne van! Ha csak nem az orrod előtt fagyasztott gyümölcsből nem préselnek neked fagyihoz hasonlító sorbetet. Talán még egyszer régen Orfűn ettünk ilyen fagyit. A multikban kapható sok "olcsó kitudja mit meg nem etetnek velünk-ben", inkább nem is mondom mi van...
Szóval, ha te is szereted a fagyit és szeretnéd tudni, hogy mit eszel, no és érzel magadban annyi kihívást, hogy saját magad el is készítsd, akkor kalandra fel! :)
Gyere meg mutatom, hogy csináld... Akarod? Akkor gyerünk!
Semmi komolyra ne gondolj, néhány hozzávaló egy mixer gép esetleg botmixer szükséges hozzá. Fagylaltgép használata nélkül is készíthetsz nagyon finom és ízletes fagyit. De vigyázz, mert ha a család többi tagja egyszer megízleli, akkor nem sok marad neked :)
Milyen fagyit kedvelsz?
- csokoládé
- vanília
- citrom
- gyümölcs minden mennyiségben?
Elsőként elmondom a vanília fagyi receptjét, szerintem, ha kicsit is kreatív vagy tuti a többi már fejből fog menni!
Igazi vanília fagyi, hmmmmm nem tudok betelni vele!
Hozzávalók:
3db tojás
1 dl tejszín 30%os
2 dl felvert tejszín
3 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db vanília rúd
1 kanál porcukor
A tojásokat szétválaszod, a sárgáját 1 kanál cukorral gőz felett kicsit felvered, hogy hőkezelve legyen. Keverd bele a kikapart vanília rúdat és az 1dl tejszínt és keverd kicsit, hogy sűrűsödjön. Majd tedd félre kicsit hűlni.
Verd fel a tojás fehérjét 2 kanál cukorral.
Verd fel a tejszínt 1 kanál porcukorral.
Ha ezt meg van, akkor annyi a dolgod, hogy össze kevered, akár egy kicsit össze mixelheted botmixerrel, de ez nem szükséges. Kanállal is tökéletesen el keveredik. Ebből az adagból 2 tejfölös doboz tele lesz.
Ha kész vagy a keverékkel, akkor tedd bele a dobozokba és tedd be a fagyasztóba. Kb 1 óra múlva keverd át a masszát kanállal. Majd 5-6 óra múlva pedig könnyedén adagolva fogyaszthatod, akár gyümölccsel, gyülölcsöntettel vagy alkoholos krém likörökkel, ezt már a te fantáziádra bízom! Én holnap reggel a kávémba teszek :) imádom!!!
Egészségedre!