Mivel külföldön élünk immár 2. éve, így kicsit előbb kell elkezdenem a készülődést, mert karácsonyra haza utazunk. Itt Németországban mára sikerült egy számunkra szerethető munkahelyre szert tenni, ezért a főnökeinket is szeretnénk meg ajándékozni.
Hozzá kell tennem, ehhez meg kellett változtatni a gondolkodásmódunkat is és a fókuszunkat arra összpontosítani, amit el akarunk érni és nem arra amitől félünk, a szokásainkat is elkezdtük átalakítani. Így sikerült olyan munkát és olyan életet kialakítani, ami jelenleg számunkra megfelelő. Azért azt hozzá teszem kezdéskor nem dicsekedhetek azzal, hogy húúúú de remek volt az itteni élet, mert ugye tudjuk önmagunkat mindenhova visszük magunkkal :) így a hibás és negatív gondolataink, félelmeink, szokásaink jönnek velünk :) de mi ezt már tudjuk. Így már a saját kis életünket képesek vagyunk irányítani és olyan útra terelni, ahogy látni szeretnénk! Ez egy hosszú út, amiről sosem szabad letérni, az út végén pedig csodák várnak ránk! Ezt érdemes mindenkinek megfogani :) 319817318
Ez a kis bevezető után jöjjön a karácsonyi előkészület. Pár képet megosztottam és mivel sokan érdeklődnek a receptek után, úgy gondoltam megosztom itt az oldalon, hogy sokan el tudják készíteni, ha kedvet kapnak hozzá.
Elsőként az Elisen lebkuchent szeretném megmutatni egyik nagy kedvencem :) Ilyenkor karácsonykor itt kint Németországban ez egy közkedvelt csemege. Az üzletek polcain rengeteg fajta kapható. Bevallom én sem tudok nekik ellenállni! Egyszer megkostolod és megérzed a fenséges ízét azonnal rabul ejt! Velem is ez történt! :) De olyannyira, hogy nem tudtam abbahagyni jó pár kilót fel is szedtem :) de aztán megálljt parancsoltam magamnak! Ezután eldöntöttem, hogy kezembe veszem a dolgot és vettem egy nagy lélegzetet és elkezdtem recepteket böngészni. Sokat végig néztem és erre jutott a választás. Az egyik munkahelyemen egy csodás könyvben leltem rá és mikor megláttam tudtam, hogy ez az amit keresek! Azonnal leírtam és tegnap eljött az ideje, hogy el is készítsem. Nem bántam meg! Így tudom, hogy nincsen benne mindenféle adalékanyag, mert a hozzávalókat én válogattam össze. :) Azt azért el kell mondanom, hogy ha belekezdesz a gyártásába :) azt kalkuláld bele, hogy nem fogsz vele pik-pak végezni, ez nem arról szól, hogy 20 perc alatt kész. Ehhez idő kell egy csipet türelem, no persze nem maradhat el, egy jó nagy adag szeretet amivel készül, csak úgy lesz finom és szép! Akkor nyeri el méltó küldetését! :)
Elisen lebkuchen
1/2 teás kanál szódabikarbóna
1 evőkanál rum (vagy aroma)
Ezt jól összekeverjük és hagyjuk, hogy elolvadjon a rumban a szódabikarbóna.
50g narancshéj (cukrozott)
50g citromhéj (cukrozott)
150g mandula örölt
100g örölt mogyoró
1kávés kanál őrölt gyömbér
40g liszt (én teljeskiörlésüt fogtam tönköly lisztet, de foghatsz simát is)
1 csipet só
20g mézeskalács fűszerkeverék
120g marcipán massza
4db tojásfehérje
200g cukor vagy ha nem akarsz hozzá cukrot adni, akkor tégy hozzá nyirfa, vagy barna cukrot. ( én a második adaghoz, csak 100g-ot fogtam, mert úgy is elég édes)
24 db-os ostylap amit itt kint lehet kapni, otthon még nem figyeltem, de szerintem Müllerbe el tudom képzelni, hogy van.
Glasurhoz:
1 db tojásfehérje
1 evőkanál citromlé (friss)
60g porcukor
vagy 150g csokiglasur (étcsoki olvasztva, egy evőkanál étolajjal felhigítva)
Ezután kezdődhet a boszikonyha :)
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá a cukorral. A többi száraz hozzávalót egy tálban összekevertük: 50g narancshéj (cukrozott), 50g citromhéj (cukrozott), 50g mandula örölt, 100g örölt mogyoró, 40g liszt (én teljeskiörlésüt fogtam tönköly lisztet, de foghatsz simát is) , 1 csipet só, 20g mézeskalács fűszerkeverék, 120g marcipán massza ( ezt lereszelni nagy lukú reszelőn)
Ha ezekkel megvagyunk, akkor nagymozdulatokkal belekeverjük a száraz hozzávalókat a felvert tojásfehérjébe. A tepsit kibéleltük sütőpapírral és az ostyalapokat ráhelyeztük a tepsire. Majd ezután a masszát nyomózsák segítségével rányomjuk az ostyákra. De ha van otthon fagyikanalad annak segítségével is csodásan boldogulsz. Ha ezzel megvagyunk, akkor nincs más teendőnk, mint 12 órát pihentetjük a sütiket, nem túl hideg helyen, szobahőmérsékleten. Ezért célszerű az esti órákban elkészíteni és este pihenhetnek a kis korongok veled együtt. Reggel, ha felébredtél kezdődhet a sütik végleges formábaöntése.
Másnapra nagyon jól megszikkadtak. Előmelegítjük a sütőt 180 celsius fokra. Majd, ha már jó meleg a sütő vissza vesszük a hőfokot 150 fokra és betesszük a kis korongokat. 25 percig sütjük. Én figyeltem sütés közben, a második adagot nem sütöttem ilyen sokáig, mert nekem kicsit száraznak tünt az első adag.
Ha megsült és kihűlt, utána jöhet az alkotás! Lehet glasurral bevonni, én ezt nem szeretem annyira, mert még édesebb lesz töle. De aki szereti, az készítse el a leírt adagban és ecsettel vigye fel a korongok tetejére, majd hagyja megszáradni. Én a csokisat jobban szeretem, így az enyémek csokival készültek el. A kinézet rád van bízva, a fantáziád szab csak határokat! Az enyémek most ilyenek lettek! :) A számok azért vannak rajta, mert ezeket most tanulom, ez egy új tudati technológia egyik eleme én így járulok most hozzá az egészhez :) Én a sütieimen keresztül állítom helyre a normát! :) <3
Mindenkinek jó étvágyat és sok örömet az elészítéshez! Jó időtöltést a boszikonyhában!