Finomságok egészségesen

Reggeli energia bomba

2014.05.07 12:48


Narancs, ananász, mangó, citrom, banán, eper turmix és már jól is indul ez az esős nap!

Reggeli energia bomba, hmm 

Hozzávalók:
1 vastag szelet ananász
1 negyed mangó
fél citrom leve
1 egész narancs leve
1 egész banán
3 szem érett eper

A hozzávalókat összeturmixoljuk és már ihatjuk is, egészségedre!

Az ananász rendkívül alacsony kalóriatartalmú, a benne lévő bromelin segíti a szervezet zsírégető folyamatainak működését. A-,C-, és E-vitamintartalma magas, emellett magnéziumot, vasat, kálciumot is tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van. Rosttartalma pedig javítja az emésztőrendszer működésének hatékonyságát.

A narancs közismert C-vitaminbomba, antioxidánsaival is segíti az immunrendszer működését.

A mangó, A mangó méregtelenítő hatású, serkenti a vérkeringést és a nemi hormonokat, továbbá jót tesz a bőrnek, a szemnek és a fogínynek. A-provitaminban, B1-, B2-, E-vitaminban és ásványi anyagokban, azaz foszforban és kalciumban, nátriumban, vasban és magnéziumban gazdag. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás.Ha mindez még nem elég, akkor: enzimeinek köszönhetően gyomorvédő hatása is van. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. Ezek után már nem lehet kérdés, hogy miét is együk!

A banán hasznos tulajdonsága, hogy képes csökkenteni a túlzott mennyiségben termelődött gyomornedveket, amely hasznos gyomorégés esetén.
A banán tartalmaz aszkorbinsavat (C vitamin), E vitamint, nagy százalékban B6 vitamint, amely feltétlenül szükséges a megfelelő vércukorszint megtartásához, és az idegrendszer megnyugtatásához.
a banán kimagasló mennyiségben tartalmaz káliumot, amely szükséges a szív és érrendszer működéséhez, a máj, az agy, és izom működéséhez, biztosítja a csontok szilárdságát.A banán megnyugtató hatással van az emésztőrendszerre és segít visszaállítani az elveszett elektrolitok egyensúlyát hasmenés, hányás után.A banán prebiotikumként is szolgál, serkenti a barátságos bélbaktériumok növekedését a bélben. Emésztőenzimeket is termelnek, hogy segítsék a tápanyagok felszívódását.normalizálja a só és víz egyensúlyát a szervezetben, a felesleges folyadék kiválasztását, ezzel megszüntetve az ödémát. stb...

A citrom jelentős méregtelenítő.
Bioflavon-tartalma vértisztító hatású a benne lévő természetes ruténnak köszönhetően, egyben regenerálja a kapilláris ereket és véredényeket.
A vesét fokozottabb munkára kényszeríti, víztelenít.
A gyomorban puffadásgátló hatást fejt ki, pusztítja a bélférgeket is.
Csillapítja a szomjúságot, ezt a hatást úgy éri el, hogy oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, szabályozva annak működését. A szervezetben keletkező bomlástermékeket oldja, elősegíti a feleslegesen bekerült ásványi anyagok és sók eltávolítását.
Újjáépítő ( regeneráló ) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, beépülésüket a szervezetbe ( megkötésüket ) segíti.
A citrom hatásos vírusölő, de csak abban az esetben ha nem cukorral fogyasztjuk és hőhatás nem éri ( forró tea ). A természetes kötésben lévő C-vitamin és más a citromban található anyag lehetővé teszi az immunrendszerünknek, hogy interferont termeljen, amely fehérje-összetételű enzim-szerű anyag, amely meggátolja a vírusok szaporodását. Rendszeres fogyasztása kitűnően véd a megfázás ellen.
A citromban olyan természetes anyag van, amely csökkenti a lázat.
Germánium tartalma rákellenes hatást fejt ki.
Gyomorégés esetén egy pohár citromos víz segíthet. Érdekes módon a szervezetben lúgosan hat! Tisztítja a gyomrot és a beleket.
A citrom citrint tartalmaz ( p-vitamin ), amely erősíti a hajhagymákat.
Méregtelenítő ill. fogyókúrához ajánlott napi egy pohár citromlé elfogyasztása éhgyomorra, illetve étkezések után egy-egy pohár limonádé cukor nélkül, nagyon hatásos segítség lehet.

Az eper serkenti a vérkeringést és méregtelenítési folyamatokat.
Kitűnő vértisztító, ami magas C- vitamin-tartalmának köszönhető. 
Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulásának esélyét.
Alacsony a kalóriatartalma (34 kcal / 10 dkg) -> fogyókúrához remek.
Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. stb..

 

És még kérdezed, miért energiabomba? 
Ha érzed, hogy nem vagy csúcsformában vagy lappang benned valami, akkor gyakran fogyaszd ezt a turmixot, akár naponta kúraszerűen!