A mai nap töltött karalábét készítettem ebédre.
Még sosem csináltam, de mivel nagyon szeretjük a karalábét, nyersen és levesbe is, így el jött az ideje, hogy kipróbáljam.
Reggel elmentem a boltba bevásárolni. Tudom az otthoni kertben termesztett lenne az igazi és ha nem Münchenben laknánk, akkor azt a megoldást választottam volna. De most be kellett érnem a boltival.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A karalábékat meghámozzuk, belsejüket kivájjuk kiskanállal, óvatosan, hogy ne legyen rajta lyuk. Ezután besózzuk és félre tesszük, míg a többi hozzávalót is elkészítjük.
A töltelék:
A hagymát/kat felaprítjuk és a zsíron fel tesszük dinsztelni, majd hozzá adjuk az előzőleg ledarált hús, kicsit sózzuk, borsozzuk és hozzá adjuk a magot, a bazsalikomot is. Bele nyomjuk a fokhagymákat. Ha kellően össze főtt, akkor lehúzzuk a tűzről.
Ha egy kicsit kihűlt hozzá keverjük a félig megfőtt rízst, és a tojást. Én tettem bele 4-5 szelet füstölt kolbász karikát is! Finomabb ízt adott a csirkemellnek.
A karalábékból kiöntjük a vizet és beletöltjük a masszát. Tűzálló tálba 1 kanál zsírt elkenünk majd ráöntjük a karalábé kivájt belsejét, ha van a karalábénak zsenge levele abból is váshatunk bele néhányat. Én krémelevest készítettem most a levelekből. Sózzuk, de óvatosan, borssozuk és ha van friss új hagyma egy szálat rákarikázunk. Meghintjük a cukorral és a megtöltött karalábékat ráhelyezzük, majd öntünk alá vízet. Ezután lefedjük és be tesszük a sütőbe 180C fokra, hagyjuk párolódni kb 30-40 perc.
Többszöri ellenőrzés után, ha elég puhának bizonyulnak a karalábék, akkor a tejföllel elkevert liszttel besűrítjük. Majd meghintjük petrezselyemmel és a tetejére sajtot szóruk és vissza dugjuk a sütőbe pár percre nagyobb hőfokon, de felügyeljünk rá!
Jó étvágyat hozzá!