Finomságok egészségesen

Töltött karalábé - Hajni módra

2014.05.06 13:09

A mai nap töltött karalábét készítettem ebédre. 

Még sosem csináltam, de mivel nagyon szeretjük a karalábét, nyersen és levesbe is, így el jött az ideje, hogy kipróbáljam. 

Reggel elmentem a boltba bevásárolni. Tudom az otthoni kertben termesztett lenne az igazi és ha nem Münchenben laknánk, akkor azt a megoldást választottam volna. De most be kellett érnem a boltival.

Hozzávalók:

4 db zsenge karalábé
20 dkg darált hús (én csirke mellből készítettem most, amit ledaráltam)
8 dkg rízs ( amit elő kell főzni, ne teljesen puhára)
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál napraforgó mag, vagy szezám mag, vagy tökmag
2 evőkanál zsír (házi étkezési zsír!) ( én mindig azt használok, mert hasznosabb, mint az olajok...)
1 nagy fej vagy 2 kis fej hagyma
1 egész tojás
1 pohár tejföl
1 kanál liszt
bors
kevés bazsalikom
1 kiskanál cukor
1 csokor petrzselyem
sajt a tetejére
 
hús massza        MediniMediniMediniMediniMedini

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítése:

A karalábékat meghámozzuk, belsejüket kivájjuk kiskanállal, óvatosan, hogy ne legyen rajta lyuk. Ezután besózzuk és félre tesszük, míg a többi hozzávalót is elkészítjük.

 

A töltelék:

A hagymát/kat felaprítjuk és a zsíron fel tesszük dinsztelni, majd hozzá adjuk az előzőleg ledarált hús, kicsit sózzuk, borsozzuk és hozzá adjuk a magot, a bazsalikomot is. Bele nyomjuk a fokhagymákat. Ha kellően össze főtt, akkor lehúzzuk a tűzről.

Ha egy kicsit kihűlt hozzá keverjük a félig megfőtt rízst, és a tojást. Én tettem bele 4-5 szelet füstölt kolbász karikát is! Finomabb ízt adott a csirkemellnek.

 

A karalábékból kiöntjük a vizet és beletöltjük a masszát. Tűzálló tálba 1 kanál zsírt elkenünk majd ráöntjük a karalábé kivájt belsejét, ha van a karalábénak zsenge levele abból is váshatunk bele néhányat. Én krémelevest készítettem most a levelekből. Sózzuk, de óvatosan, borssozuk és ha van friss új hagyma egy szálat rákarikázunk. Meghintjük a cukorral és a megtöltött karalábékat ráhelyezzük, majd öntünk alá vízet. Ezután lefedjük és be tesszük a sütőbe 180C fokra, hagyjuk párolódni kb 30-40 perc.

Többszöri ellenőrzés után, ha elég puhának bizonyulnak a karalábék, akkor a tejföllel elkevert liszttel besűrítjük.  Majd meghintjük petrezselyemmel és a tetejére sajtot szóruk és vissza dugjuk a sütőbe pár percre nagyobb hőfokon, de felügyeljünk rá!

 

 

 

 

Jó étvágyat hozzá!